Tunnustatud Eesti Maitse konkursil tõusid esile pagari- ja kondiitritooted

Pääsukesemärgi kandmise õiguse sai 15 uut kodumaist ja kõrge kvaliteediga toodet. Toiduainete kvaliteedi hindamine toimus Eesti Põllumajandus-Kaubanduskojas 22.-26. novembrini.

„Heameel on tõdeda, et nüüdsest on viie toidutööstuse tooteportfell täienenud Tunnustatud Eesti Maitse päritolu- ja kvaliteedimärgiga toodetega. Seekord väärivad tunnustust Saaremaa Piimatööstus, Arke Lihatööstus, Cristella VT, Eesti Leivatööstus ja Eesti Pagar, kes on juba aastate jooksul väärtustanud kodumaist toorainet ja tarbijatele pakkunud hea kvaliteediga toidutooteid,“ selgitas Eesti Põllumajandus-Kaubanduskoja kvaliteedijuht Evi Randpere.

Randpere sõnul hindasid toidutooteid toiduainetööstuste, teadusasutuste ja -laborite erialaspetsialistidest koosnevad ekspertkomisjonid. Toodete hindamine toimub objektiivsete kriteeriumide alusel, ekspertide isiklikud maitse-eelistused arvesse ei lähe. Objektiivsuse tagamiseks hindavad eksperdid tooteid anonüümselt, ilma et nad teaksid konkreetse toote valmistajat ja kaubamärki.

Pääsukesemärgi said järgmised tooted:

  • Saaremaa Piimatööstus: Seltskonna juustuampsud peekoniga, Kohupiimakreem mustsõstra, Kohupiimakreem pohla-kama, Kohupiimakreem jõhvika;
  • Arke Lihatööstus: Kodune sült;
  • Cristella VT: Vaarika-kohupiimakook, Peekoni-munapirukas, Mustsõstra-toorjuustukook;
  • Eesti Leivatööstus: Pagari sepik, Pagari sai, Tartu peenleib, Rukis minileivake, Rukis palaleib rukkijahust, Rukis palaleib seemnetega;
  • Eesti Pagar: Nisuleib durumjuuretisega.

Möödunud nädalal toimus ka pääsukesemärki kandvate toodete pisteline kvaliteedi järelhindamine, kokku hinnati 22 ettevõtte 58 toodet, enamus toodetest said hindamisel positiivsed hinded ja õiguse jätkata pääsukesemärgi kandmist. Neljale ettevõttele saadetakse tagasiside ja tähtaeg puuduste kõrvaldamiseks.

Toote kõrgele kvaliteedile ja kodumaisele päritolule viitav Tunnustatud Eesti Maitse ehk pääsukesemärk antakse tootele, mille põhitooraine on 100%-liselt eestimaine ning mis läbib edukalt laboratoorse ja sensoorse hindamise. Märgi kasutamisõigust võivad taotleda kõik Eesti äriregistrisse kantud ettevõtted, kes tõendavad dokumentaalselt toote valmistamisel kasutatud põhitooraine kodumaist päritolu.

Pääsukesemärk on jätkuvalt Eesti kõige tuntum toidumärgis, mida viimaste uuringute andmetel tunneb juba 93% vastajatest. Eesti Põllumajandus-Kaubanduskoda on toidukvaliteedimärke välja andnud 1998. aastast alates.

Tunnustatud Eesti Maitse kvaliteedimärkidega toodetega saab tutvuda veebilehel: https://epkk.ee/toidumargid/margiga-toodete-nimekiri/

Lisainfo: Eesti Põllumajandus-Kaubanduskoda, kvaliteedijuht Evi Randpere, tel 5097819, evi@epkk.ee

Eelmine lugu3.12.2019 – Loomakasvatusökonoomika ja finantsteadmised loomakasvatuses
Järgmine lugu4.12.2019 – Sööda keemiline ja bioloogiline ohutus ja kvaliteet