21.11.2019 – Lihafoorum 2019

Foto: Marleen Valdmaa

LIHAFOORUM 2019 toimub 21. novembril 2019 Rakvere Aqua Spa konverentsikeskuses.

Moderaator: Marko Kass

Loomakasvatus ja lihatootmine on Eesti põllumajanduses olnud aastakümneid traditsiooniliseks tegevusalaks ning põllumajandustoodangu väärtusest annab lihasektor sõltuvalt aastast 18‒22%. Eestis on liha tootmine kasvav trend, siin on lihasektori jaoks sobivad klimaatilised tingimused ning piisav põllumajandusmaa ressurss. Kasvav globaalne toidunõudlus, kohaliku toodangu väärtustamine ja Eesti tarbija harjumus süüa liha soosivad igati sektori arengut. Samas mõjutavad arengut pärssivalt erinevad häälekad äärmuslased ning aina karmistuv seadusandlus. Milline on Eesti lihasektori tulevik? Kuidas ja milliste sõnumitega propageerida avalikkusele liha tarbimist? Kas lihatootmine on keskkonnale oht või toetav tegevus? Nendele ja paljudele teistele küsimustele püütakse vastused leida selle aasta Lihafoorumil.  

NB! Osalemiseks on vajalik eelnev registreerimine, mida palume teha hiljemalt 14. novembriks SIIN.

Päevakava:

9.30

Registreerumine ja tervituskohv

 

10.00-10.10

Foorumi avamine

Anu Hellenurme, EPKK nõukogu liige, lihatoimkonna juhataja

I Sessioon

Lihasektori konkurendid

 

10.10-10.30

Euroopa Komisjoni vaade toidutootmise tulevikule

Marko Gorban, Maaeluministeerium, asekantsler

10.30-11.15

Lihasektori maine ohustajad

Angelantonio D’Amario, Euroopa lihakäitlejate ja kaupmeeste ühendus (Livestock and Meat Trades Union UECBV)

11.15 – 11.45

Kes toodab meile liha meie toidulauale?

Wolfgang Markert, Biomin GmBH

 

11.45 – 12.00

Küsimused/vastused/arutelu

 

 

LÕUNA 12.00 – 13.00 AQVA Hotel & Spa restoranis Fiore

 

II Sessioon

Karja tervis

 

13.00-13.20

Uut seadusandluses

Pille Tammemägi, Maaeluministeerium, toiduohutuse osakond

13.20-13.40

Ülevaade karjatervisest – kas vaktsineerida või mitte

Alar Onoper, Eesti Maaülikool, produktiivloomakliiniku vanemarst

13.40-14.00

Karjatervisest ettevõtja pilgu läbi

Mariliis Vahar, Ohtla Lihaveis OÜ juhataja

14.00-14.20

Küsimused/vastused/arutelu

 

 

KOHVIPAUS      14.20-14.45 

 

III Sessioon

 

 

14.45-15.10

Lihasöömise ökoloogika

Mart Meriste, OÜ Nordic Botanica looduskaitse ekspert

15.10-15.30

Kirest maaelus

Mart Kase, kitsekasvataja

15.30-16.00

Küsimused/vastused/arutelu

 

 

Foorumi kokkuvõte ja lõpetamine

 

 

Foorum toimub kolmes sessioonis järgmistel teemadel:

I sessioon: Kuidas lihasektorit päästa äärmus-liidrite käest?

II sessioon: Kellele on karja tervis oluline? Kas vaktsineerimine on saatanast?

III sessioon: Kes on see pahalane kes sööb liha?

 Ootame rohket osavõttu!

Foorum toimub MAK 2014-2020 meetme „Teadmussiirde pikaajaline programm loomakasvatuse tegevusvaldkonnas II “ raames ja on osalejatele tasuta.

Rahastamisallikas: riigieelarve, Euroopa Maaelu Põllumajandusfond (EAFRD).

Lisainfo: Tiina Saron, EPKK juhatuse liige, tel 51 31 535, tiina.saron@epkk.ee

Foto: EAS

Eelmine luguKutse metsanduse üleriigilisele infopäevale
Järgmine lugu21.11.2019 – Uuemad arengud piimakarja söötmisel