Hea teada!
Võihappe
määramine silos: oluline näitaja piimaveise söötmisel
Maaelu Teadmuskeskuse (METK) Saku laboris on võimalik seda
väga olulist söödakvaliteedi näitajat määrata, pakkudes täpset ja
usaldusväärset teavet sööda kvaliteedi kohta.
Silo võihape (butaanhape) on piimaveiste söötmisel
kriitilise tähtsusega näitaja, mis annab väärtuslikku infot silo
kvaliteedi ja seisundi kohta. See lühikese ahelaga rasvhappe olemasolu
silos peegeldab otseselt fermentatsiooniprotsesse.
Võihappe sisaldus kui fermentatsiooni ja kvaliteedi
indikaator
Silo võihappe sisaldus on oluline näitaja mitmel põhjusel.
Esiteks annab see aimu silo kvaliteedist ja fermentatsioonist. Kui
võihappe sisaldus silos on kõrge (üle 0,5% kuivaine kohta), viitab see
tihtipeale ebasoodsatele käärimistingimustele. See on märk riknenud
silost, hallituse tekkest, anaeroobsete bakterite (eriti
klostriidiumite) tegevusest, samuti sileeritava materjali saastumisest
mulla, sõnniku vms-ga või halvast tallamisest.
Selline silo on tavaliselt madala energiasisaldusega, kuna
lahustunud toitained on lagunenud ja sellega kaasneb suur
ammoniaagisisaldus, mis on intensiivse proteolüüsi tagajärg.
Lisaks kaasneb suure võihappesisaldusega söödaga
märkimisväärne oht piima saastumiseks võihappebakterite spooridega, mis
võib põhjustada sekundaarset ketoosi. Seepärast ei tohiks lehm saada
siloga rohkem kui 50 grammi võihapet ööpäevas. Ideaalis peaks silo
kääritamine toimuma piimhappebakterite toimel, mis tagab hästi säiliva,
toitaineterikka ja seeditava sööda.
Mõju loomade seedimisele ja tervisele
Teiseks on võihappe sisaldusel mõju loomade tervisele ja
sööda kasutatavusele. Kõrge võihappe sisaldus silos võib suurendada
loomadel maohäirete riski. See lisab seedesüsteemile koormust ja võib
tasakaalust välja viia soolestiku mikrofloora. Tagajärjeks on sööda
halvem seeditavus ja loomade vähenenud söögiisu, mis omakorda mõjutab
negatiivselt piimatoodangut.
Võihappe sisaldus kui söödakvaliteedi määrav näitaja
Kolmandaks on see ka söödakvaliteedi näitaja. Hea silo
võihappesisaldus jääb alla 0,5% kuivaine kohta, ideaalis on see
nullilähedane. Selline tulemus viitab hästi käärinud silole, mis pakub
piimaveistele parimat võimalikku toiteväärtust ning toetab loomade
tervist ja piimatoodangut.
Mõju silo säilivusele ja stabiilsusele
Neljandaks mõjutab võihappe sisaldus sööda säilitamise
tõhusust. Kõrge võihappesisaldus viitab sageli probleemidele silo
säilitamisel, halvendades sööda stabiilsust.
Põllumehele annab võihappe määramine väärtuslikku
informatsiooni, mis aitab teha teadlikke otsuseid söötmise ja silo
käitlemise kohta. See aitab ennetada võimalikke tervisehädasid karjas,
optimeerida piimatoodangut ja tagada sööda parim võimalik kvaliteet.
Kvaliteetse silo kasutamine vähendab söödaraiskamist ja parandab
loomade heaolu.
METK Saku laboris saab nüüd määrata silo võihappesisaldust
See on põllumeestele lihtne ja usaldusväärne viis oma silo
kvaliteeti kontrollida. Analüüsi tulemused saab laborist kätte 2-4
tööpäeva jooksul.
Kvaliteetne sööt on tõhusa söötmise alus.
Kui tead silo võihappesisaldust, saad koheselt reageerida,
et tagada oma karja heaolu ja tootlikkus.
Allikas: Maaelu teadmuskeskus
|