Rakupõhine põllumajandus Soomes –
kasvupotentsiaal ja soovitused otsustajatele
Rakupõhine
põllumajandus on kiiresti arenev ja paljutõotav toidutootmise meetod,
millel on potentsiaal kiirendada kestliku ja tulusa toidusüsteemi
ülesehitamist nii Soomes kui kogu Euroopas. Soome Tehniline
Uurimiskeskus VTT, Soome Loodusvarade Instituut ja Helsingi Ülikool
uurisid rakupõhise põllumajanduse hetkeseisu ning koostasid Maa- ja
Metsandusministeeriumi ning Business Finlandi tellimusel kaheksa
soovitust poliitikakujundajatele.
Leiti
et Soomes on rakupõhisel põllumajandusel märkimisväärne
kasvupotentsiaal, kus olulist rolli mängivad rakutööstused, mis toodavad
olulisi toidukoostisosi ja samal ajal toetavad jätkusuutlikkust ning
vastupanuvõimet kliimamuutustele. Uues raportis rõhutatakse Soome
tugevat positsiooni selles valdkonnas tänu rohketele loodusvaradele ja
tugevale tööstusbiotehnoloogia kompetentsile. Näiteks toodi välja, et
kui üle poole põhust kasutataks rakutehastes suhkruna, siis toodetud
mikroobne valk kataks soomlaste aastase valguvajaduse.
8 sammu rakupõhise
põllumajanduse edendamiseks Soomes:
- Kiirendada
investeeringuid taristusse – vaja on tegevuskava riskikapitali ja
välisinvesteeringute meelitamiseks.
- Kiirendada
ELi regulatiivseid protsesse – luua Soomele büroo, mis toetab rakupõhise
põllumajanduse innovatsiooni.
- Käivitada
teadus- ja arendusprogramm – 5-aastane, 100 miljoni euro suurune RDI
programm.
- Luua
Tuleviku Toidu Ministeerium või töörühm – edendada süsteemset koostööd eri sektorite
vahel.
- Koolitada
uusi spetsialiste
– arendada haridusprogramme, mis vastavad sektori vajadustele.
- Toetada
tarbijakommunikatsiooni ja maitsmiskatseid – suurendada teadlikkust ja vastuvõtlikkust
uutele toodetele.
- Integreerida
esmatootmine väärtusahelasse – pakkuda stiimuleid põllumeestele koostööks
ja uute ärivõimaluste loomiseks.
- Suunata
tugifunktsioone ekspordile – hõlmata nii toodete, seadmete, tehnoloogia
kui ka oskusteabe eksport.
Mis on rakupõhine
põllumajandus?
Rakupõhine
põllumajandus hõlmab rakkude kasvatamist – mikroobide, vetikate,
taimede, putukate või loomade rakkude – kasutamist ning bioreaktorite
abil toidu tootmist. Rakutehased toodavad erinevaid koostisosi, nagu
valgud ja rasvad, toidu- ja loomasöödatööstuse tarbeks. Samuti saab
rakkude abil toota koostisosi sellistele toodetele nagu kohv ja kakao,
mille traditsiooniline kasvatamine muutub kliimamuutuste tõttu üha
keerulisemaks.
|