Lihatoimkonna
kohutumine
Aprilli
viimasel päeval toimus lihatoimkonna koosolek, kus fookuses olid kaks
teemat - looma taudid ja taudimeetmed ning bürokraatia vähendamine.
Lisaks suu- ja sõrataudile levib Euroopas ohtlike haigustena veel
sinikeel, mis ohustab veiseid ja lambaid, linnugripp ning sigade
aafrika katk. Arutelul tõdeti, et avalikuses on vähe pööratud
tähelepanu inimeste liikumisele – reisimised Eestis ja väljas pool, mis
kõik suurendavad taudi leviku riski. Seejuures ei teadvustata
näiteks, et turistina kaasa ostetud loomsed tooted on samuti
potentsiaalseks ohu allikas, sest mikroorganismidele on sellised tooted
heaks elukeskkonnaks. Üheks suureks ohukohaks on sügavkülmutatud toit,
milles mikroorganismide elutegevus seiskub ehk konserveerub ning
soodsas keskkonnas võivad need taas „ellu ärgata“. Taudi
ennetustegevustest ja tegevuskavadest rääkides märgiti, et väidetavalt
on PTA-l olemas riskiplaan koos tegevuskavaga, kuid selle koostamisse
ei ole kaasatud loomakasvatajaid ega ka esindusorganisatsioone. Siinkohal
on oluline välja töötada konkreetsete tegevustega plaanid koos
kommunikatsiooniplaaniga. Plaan peab sisaldama ka teiste
järelevalveasutuste tegevust nt kontrolliplaanide järgmist (nt loomade
arvu kontroll) või toetustingimuste täitmist. Samuti peaks kriisiplaanis
olema stsenaarium, mis annab ettevõtjale kaalutusõiguse tegevusteks,
mis võib minna vastuollu toetuse nõuetega (nt karjatamine), ilma
toetusest ilma jäämiseta.
|
|
|
Liha
päritolu märkimise seadustamine
Vahetunud
valitsus võttis menetlusest maha eelnõu, mis oleks kehtestanud
nõude märkida toitlustusasutustes külmutatud, jahutatud või värskest
lihast valmistatud toodete puhul liha päritolu. Kuivõrd kohaliku toidu
väärtustamine ja korrektne märgistamine on meie jaoks olnud järjepidevalt
prioriteet, tegime regionaal- ja põllumajandusministrile ettepaneku
määruse „Müügipakendisse pakendamata toidu toidualase teabe esitamise
nõuded“ eelnõu võtta vastu 12. veebruaril 2025.a avalikustatud kujul.
13. mail saadetud kirjas märkisime, et kuigi liha päritolu märkimise
kohustus on tekitanud erinevaid seisukohti ning osad, eelkõige HoReCa
sektori esindajad, peavad seda liigseks halduskoormuseks, ei ole
piisavalt arvesse võetud muudatuse laiemat mõju Eesti majandusele.
Kohaliku tooraine kasutamine suurendab maksutulu, võimaldab luua
töökohti nii linnadesse kui väiksematesse maapiirkondadesse ning toetab
mitmeid ettevõtlusvorme kogu tarneahela ulatuses — kaasates kõiki
osapooli nagu taimekasvatajaid ja söödatootjaid, loomakasvatajaid
ja lihatööstusi aga ka logistikuid ning jae- ja hulgimüüjaid. Eestisse
imporditakse igal aastal liha ligikaudu 121 miljoni euro väärtuses, kui
sama kogus liha toodetaks Eestis, oleks positiivne mõju majandusele
märkimisväärne. See on ka peamiseks põhjuseks, miks liha päritolu
märkimine jaekaubanduses sh HoReCa sektoris on Skandinaavia riikides
olnud juba aastaid kohustuslik praktika.
|
|