Rukkikuningas Hans Esimene Grüne Wochel

22. jaanuaril oli Rahvusvahelise Rohelise Nädala (Grüne Woche) raames Eesti stendil rukkipäev. Rukis on eestlaste jaoks olnud väga tähtis nii toidu- kui söödateraviljana läbi ajaloo. Messikülalistele tutvustas Eesti rukkikasvatust Eesti üks suuremaid rukkikasvatajaid Hans Kruusimägi ehk rukkikuningas Hans Esimene. Kruusimäe sõnul kasvatati 2012. aastal rukist ligikaudu 17000 hektaril. Rukki kasvupind on viimase kahekümne aasta jooksul kahjuks mitu korda vähenenud.

„Kui kõik tingimused on rukkikasvatusele soodsad, siis suudab Eesti oma vajaduse rukki kui toidu- ja söödateraviljaga katta,“ ütles rukkikuningas. Messikülastajaile oli üllatuseks, et Eestis toodetakse rukkist lisaks leivale ka eksklusiivset kesvamärjukest ja viina. Rukkiviina valmistamisega alustati 2007. aastal ja rukkiõlut pruulitakse 2012. aastast alates.

Rukkipäeval esinenud Saksa toitumisteadlane dr Eva-Maria Gokel rõhutas oma ettekandes, et rukis on üks tervisliku toitumise alustalasid, sisaldades erinevaid inimorganismile vajalikke minaraal- ja kiudaineid ning vitamiine. Brandenburgi pagarite liidu esindaja Heinrich Jünemann tutvustas kohalike pagarite küpsetatud erinevaid rukkileibasid.
Eesti stendil küpsetab iga päev rukkileiba Põlvamaa pagar Raili Kallavus. Tema küpsetatud leiba pakuti täna ka Eesti stendi külastanud Saksamaa Põllumajandusministeeriumi poliitilisele riigisekretärile Maria Flacksbarthile, kes hindas kõrgelt nii leiva maitset kui ka seda, et Eesti messil rukkile nii suurt tähelepanu pöörab.

Lisainfo: Hans Kruusimägi, +3725145021

Eelmine luguEesti piimatooted löövad Berliinis laineid
Järgmine luguEesti kostitas Grüne Woche külastajaid hõrkude mahetoitudega