AP kandidaat 2017 Andri-Peedo talu loob ideaalse kitsejuustu

august 10, 2017

tuleme-iga-paev-hea-meele-ja-ohinaga-toole-teatavad-linda-pajo-ja-kerm-79057896Linda Pajo ja Kermo Rannamäe toodavad moodsas Andri-Peedo kitsetalus toorpiima, toovad peagi Eesti turule kitseliha ning otsivad täiusliku maitsega kitsejuustu.

Kahe naaberriigiga piirnevasse Misso valda Võrumaal kolisid kunagised linnainimesed kaheksa aasta eest. Nüüdseks on neil kaks väikest poega, moodne kitsefarm 215 tüüringi tõugu kitsega ning paljutõotav tulevik kitsejuustu tootmises.

“Minu unistus on üht ja väga head juustu teha,” teatab perenaine Linda Pajo tagasihoidlikest, ent ambitsioonikatest plaanidest. Viis aastat on poodides müüdud Andri-Peedo talu kitsepiima ja nüüd võetakse ette juustutegu.

Kitsi peavad aasta noortalunikud koos vanaperemehe, Pajo isa nõu ja abiga juba maale kolimisest alates. Viimaste kuude jooksul on kitsepidamine peretalupidamisest suuremaks kasvanud.

Suve alguses avasid kitsepidajad Kimalasõ külas 1500ruutmeetrise lauda, moodsa lüpsiruumi, Eestis ainulaadse heinakuivati, meierei ning tapamaja. Lähiaastatel kasvab sõbralikest saksa verd kitsedest koosnev kari 500pealiseks.

Praegu seisavad laagerdusruumi tühjadel riiulitel esimesed juustupartiid. Esimene aasta uues farmis ongi plaanitud juustuteo selgekssaamiseks. Talupidajad ei soovi oma sortimenti liiga laiaks ajada, et jõuaks valitud tooted võimalikult kvaliteetsed teha, neid piisavalt toota ning reklaamida.

“Kõigil on ju eelarvamus kitsepiima suhtes,” tunneb Linda Pajo eestlaste skeptilisust. Ta räägib, et talu külastavad lapsed joovad kitsepiima julgemalt kui lapsevanemad. Nii mõnigi lapsevanem julgeb piima proovida alles siis, kui laps on seda endale juurde küsinud.

Valge- ja pruunitriibulise näoga tüüringi tõugu sarvikud ei ole rekordilise piimaanniga, küll aga on loomad tugeva tervisega ning nende piim maheda maitsega. Selle tõu kitsede piimale ei tule perenaise sõnul kurikuulsat spetsiifilist maitset juurde.

“On aretatud ka tugevama maitsega piimaga tõuge, et teha tugevama maitsega juustu. Eestlastele aga meeldib pigem maheda maitsega juust,” ütleb peremees Kermo Rannamäe.

Peamine piima kvaliteedi tõstja on see, et laudas vabapidamisel olevad loomad ei söö silo, vaid oma heinamaadelt saadud värsket ja kuivatatud heina. “Maailma kõige paremad juustud on tehtud heinapiimast,” teab perenaine. Loe edasi Maalehest.

KANDIDAAT Linda Pajo ja Kermo Rannamäe

Andri-Peedo talu OÜ. Misso vald, Võrumaa. Kitsepiima tootmine. Lüpsikitsi 110, sokkusid viis, noorloomi 100. Karja päevane piimaand 250 liitrit. Rohumaa 44 ha, sellest 20 ha omandis. Moodne tehnoloogia ja ainulaadne heinakuivati. Kaks lisatöötajat.

MIS TOOB EDU

Uudsed lahendused. Töö peretaluna. Oma niši otsimine.

KOMMENTAAR

Väga inspireeriv talupere. Minnes mõtetes mitu aastat tagasi, meenub üks vihmane suvelõpu pärastlõuna: Riia–Pihkva kivitee, Eesti Vabariik, Misso, autorattad vajuvad pehmesse kruusateesse ja miski ei ennusta, et päike välja tuleks. Aga tuleb – mulle üllatuseks! Andri-Peedol ootavad mind Linda ja Kermo – inimesed, kes on kui konsulendi unistus: ise täis tahet ja teadmist ning huvitatud kuulama iga võimalikku nõuannet. Piisavalt analüüsi- ja kriitikameelt, et langetada ise otsused. Ja mis kõige olulisem – väga soojad suhtlejad. Hästi inspireeriv on kohata inimesi, kelle empaatia ja ettevõtlikkus suurepärase kombinatsioonina edu toovad. Neilt on palju õppida, nii teistel ettevõtjatel kui ka konsulendil.

ANTS KUKS, Eesti Lamba- ja Kitsekasvatajate Liidu juhatuse esimees