Tunnustatud Maitse märgi tutvustus

epkk_tm_greenTunnustatud Maitse kvaliteedimärk ehk ristikumärk antakse Eestis ja Euroopa Liidus toodetud toiduainetele, mis läbivad edukalt laboratoorse ja sensoorse hindamise. Toote valmistamisel kasutatud tooraine päritolu ristikumärgi puhul ei kontrollita.

Kvaliteedimärgi väljaandmise eesmärgiks on:

* väärtustada kvaliteetset toodet Eesti turul;
* pakkuda eeliseid konkurentsis.

Mis kasu on märgist?

Toidutööstusele: märgi kasutamine motiveerib töötlejaid aktiivsemalt tegelema tootearendusega ja tootma stabiilselt kõrge kvaliteediga toiduaineid, loob võimalusi turustuskanalite võrgu laiendamiseks ning vähendab turunduskulutusi, ühildades ettevõttesisesed kampaaniad EPKK turundustegevusega.

Toidutarbijale: kergendab tarbijate ostuotsuste tegemist ning  kvaliteetsete toidukaupade leidmist poelettidelt.

Kui kaua märk kehtib?

Tänavu välja antud märgid kehtivad järgmise aasta lõpuni. Selle aja jooksul tehakse märki kandvatele toodetele pistelist järelkontrolli. Juhul, kui tarbija märkab märgistatud tootel tõsist kvaliteediviga, on tal võimalus pöörduda Eesti Põllumajandus-Kaubanduskoja poole, kes teostab ebakvaliteetsele tootele koheselt järelkontrolli ning informeerib juhtumist tootjat.

Ajaloost

Eesti Põllumajandus-Kaubanduskoda alustas toiduainete kvaliteeti tähistava märgi väljatöötamist 1997. aastal, mil EPKK koostöös Saksa Põllumajandusühendusega (Deutsche Landwirtshafts- Gesellschaft – DLG) sai alguse Eesti toiduainete kvaliteedi hindamise ja märgistamise projekt. Esimesed Tunnustatud Eesti Maitse kvaliteedimärgid (ristikumärgid) anti välja 1998. aasta sügisel. 2000. aastal tuli kasutusele ka eestimaist päritolu ja kõrget kvaliteeti tähistav märk Tunnustatud Eesti Maitse ehk pääsukesemärk. Euroopa Liidu nõuetest tulenevalt muutus 2004. aasta sügisest Tunnustatud Eesti Maitse ristikumärgi nimetus Tunnustatud Maitseks.