Rukkileiva küpsetamine kodus

veebruar 6, 2015

  Juuretise valmistamine: Segada pett ( või keefir ) ja paar kääru rukkileiba (hea on – …

Eestimaalaste leivavili rukis

veebruar 6, 2015

Rukis ei ole nii vana kultuurtaim kui nisu või oder. Seda kultuuri ei tundnud vanad kreeklased ega ka Aasia vanad kultuurrahvad. Rukis oli aastatuhandeid tagasi hoopis Ees-Aasia nisu- ja odrapõldude umbrohi. Tüütu umbrohi muutus seal aegade jooksul kultuursemaks, kasvas üheaastase – …

Rukkileib meie toidulaual

veebruar 6, 2015

Leivaküpsetamise alguseks loetakse aastat 5000 e.Kr. Esimesi leibu oleks küllalt raske tänastega võrrelda, sest nende valmistamiseks kasutati kogu taime maapealset osa – lisaks teradele ka ohteid, sõklaid, kõrrepuru. Leivas leidus ka liiva, mida lisati teradele nende paremaks jahvatamiseks. Leiva “küpsetamiskogemus” – …