Põllumehe lemmikleib 2012 on Poodiumi naturaalse juuretisega käsitööleib

Põllumehe lemmikleib.jpg28. märtsil toimus Paide kultuurikeskuses Eesti rukkileibade näitus ja põllumehe lemmikleiva valimine. Näitusele oli vaatamiseks välja pandud kokku 82 erinevat rukkileiba 10 Eesti leivatööstuselt. Näitus ja konkurss toimusid EPKK Teraviljafoorumi raames, kuhu kogunes arvukalt põllumehi. Näitust külastasid ka teised huvilised.

„Leivanäituse külastajatele valmistas suurt rõõmu Eesti rukkileibade lai valik, millest leiab endale sobiva iga tarbija. Kuigi hindamisel said rohkem hääli lisanditega leivad, siis palju kiitust jagus ka klassikalistele ja lihtsatele rukkileibadele“, kommenteeris konkurssi Põllumajandus-Kaubanduskoja juhataja Roomet Sõrmus.

Näituse raames valiti „Põllumehe Lemmikleib 2012“. Põllumehed ja teised huvilised said maitsta ning pimetestil hinnata kümmet leiba: Rehe vormileib (AS Eesti Pagar), Rukkileib (AS Euroleib), Rukkipadi (AS Hallik), Hiiu Rukkileib seemnetega (HTÜ Tootmine OÜ), Karja Porgandileib (OÜ Karja Pagariäri), Leiburi Ruks (AS Leibur), Suure Tõllu leib (AS Lõuna Pagarid), Wabariigi leib (AS Pere), Naturaalse juuretisega käsitööleib (Poodium) ja Mahe Rukkileib (Vändra Leib OÜ).

Hindamissedelitest kokkuvõtet tehes selgus, et põllumehed eelistavad eksklusiivset – võitjaks tuli Poodiumi pagarite poolt küpsetatud naturaalse juuretise ja seemnetega käsitööleib. Võiduleiba müüakse Stockmanni, Tallinna Kaubamaja, Selveri, Rimi (Talu Toidab osakondades) ja Viimsi marketi leivalettides.

Põllumeeste ja näitust külastanud huviliste suurt poolehoidu leidis ka OÜ Karja Pagariäri Porgandileib.

„Must rukkileib on eestlaste toidulaua alustala, mida meie inimesed on väärtustanud põlvest põlve. Rõõm on tõdeda, et Eestis toodetakse nii palju erinevaid leibasid alustades klassikalise naturaalse juuretisega rukkileivast kuni mitmesuguste seemne- ja koorikleibadeni välja,“ kommenteeris leivanäituse korraldamist Eesti Põllumajandus-Kaubanduskoja juhataja Roomet Sõrmus.

Rukkileivas on rohkesti kasulikke aineid. Rukkileib sisaldab rikkalikult kiudaineid, erinevaid mineraalaineid ja vitamiine (eelkõige B-vitamiin). Toitumisteadlased on leidnud, et neil, kes söövad saia asemel rukkileiba, on kolesteroolitase veres oluliselt madalam.

„Leivatootmise alus on kodumaine rukkikasvatus. See on ka üks põhjuseid, miks korraldame leivanäituse just teraviljafoorumi ajal. Kahjuks on Eesti rukkikasvatus kokku tõmbunud – kui 1980ndatel aastatel toodeti Eestis rukist keskmiselt 55 tuhandel hektaril, 1990ndatel 43 tuhandel hektaril, siis viimase kümnendi keskmiseks rukki kasvupinnaks on kujunenud umbes 14 tuhat hektarit. Nii võime lähiminevikust kahjuks üha rohkem leida neid aastaid, kus kodumaine rukkisaak ei ole suutnud katta siseturu vajadust,“ selgitas Sõrmus.

Arvukalt retsepte rukkileiva kasutamiseks leiab raamatust “Rukkileib”.

 

Eesti rukkileibade näitus Paides:

AS Eesti Pagar:

1. Rehe põrandaleib

2. Rehe vormileib

3. Must vormileib

4. Pealinna peenleib

5. Õnne leib

6. Õnne teraleib

7. Õnne peenleib

8. Kodupaiga leib

9. Kodukandi leib

10.Sangaste leib

11.Hea peenleib

12.Jassi seemneleib

13. Teratasku

14. Rukkitasku

15. Rehe koorikleib

AS Euroleib:

1. Oti vormi leib

2. Seemneleib

3. Tume leib

4. Vormileib

5. Peenleib

6. 4-kuninga leib

7. Rukkileib

AS Hallik:

1. Rukkileib

2. Rukkipadi

3. Leivake

HTÜ Tootmine OÜ:

1. Hiiumaa leib

2. Hiiu Rukkileib seemnetega

3. Hiiu Rukkileib

OÜ Karja Pagariäri:

1. Linnaseleib

2. Karja peenleib

3. Saarlase leib

4. Vutimehe leib

5. Mõisa leib

6. Küla leib

7. Rosinaleib

8. Terviseleib

9. Karja rukkileib

10. Karja porgandileib

11. Karja sibulaleib

12. Linaleib

13. Veskihärra leib

14. Leib „Lõunamaine“

15. Karja pühadeleib

AS Leibur:

1. Ruks

2. Seemne Ruks

3. Ruksi pala

4. Leibö

5. Tallinna Peenleib

6. Toolse

7. Must leib

8. Täisteraleib

9. Seemenleib

10. Saib

11. Saibi pala

12. Rukkipala

AS Lõuna Pagarid:

1. Peetri leib

2. Värska Tummõ leib

3. Lembitu leib

4. Möldri rukkileib

5. Põlva peenleib

6. Seemneleib

7. Suure Tõllu leib

AS Pere:

1. Jänku Jussi leib

2. Tartu Meelise leib

3. Pärnu leib

4. Rae leib

5. Pere rukkileib

6. Pere rukkileib

7. Pere peenleib

8. Pere peenleib

9. Wabariigi teraleib

10. Wabariigi leib

11. Wabariigi leib

12. Wabariigi peenleib

13. Wabariigi peenleib

14.  Wabariigi must leib

Poodium:

1. Naturaalse juuretisega käsitööleib

2. Naturaalse juuretisega küüslaugu leib

3. Naturaalse juuretisega puuvilja pähklileib

Vändra Leib OÜ:

1. Teraleib

2. Must leib

3. Rosinaleib

 

Eelmine luguTeraviljafoorum 2012: Eestist on saanud teravilja eksportiv maa
Järgmine luguTeravilja ja õlikultuuride saagiprognoos