Pääsukesemärki hakkavad kandma nii Hiiumaa mesi kui Tartumaa toormoosid

Üheteistkümne ettevõtte 24 toodet said novembri lõpus Eesti Põllumajandus-Kaubanduskojas toimunud toidutoodete hindamise tulemusel Tunnustatud Eesti Maitse pääsukesemärgi kandmise õiguse. Pääsukesemärk näitab lisaks toote kõrgele kvaliteedile ka seda, et toidutoote valmistamisel kasutatud põhitooraine on kasvanud Eestis.

„Pääsukesemärgiga tunnustatud toodete hulgast leiab nüüd Hiiumaa mett, Tartumaal kasvanud marjadest valmistatud toormoosid, kodumaised kanamunad, erinevad pagaritooted ja teised väärt Eesti toidutooted,“ selgitas Eesti Põllumajandus-Kaubanduskoja juhatuse esimees Roomet Sõrmus.

Sõrmuse sõnul sai pääsukesemärgiga toodete nimekiri meeldiva täienduse. Nüüd kannab Eesti kõige tuntumat päritolu- ja kvaliteedimärki kokku juba 370 Eesti toidutoodet ning EPKK kvaliteedisüsteemis osaleb 77 Eesti ettevõtet. Kõige rohkem pääsukesemärgiga tooteid on Eesti Pagari, Farmi Piimatööstuse ja Marjamaa talu tootevalikus. Pääsukesemärgiga tooteid tarbides saab kindel olla nende toodete heas kvaliteedis ning ühtlasi oma ostude kaudu toetada kodumaist põllumajandust ja toidutootmist.

Tooteid esitati hindamiseks kõigis kuues tootegrupis. Novembri lõpus Eesti Põllumajandus-Kaubanduskojas toimunud toidutoodete hindamisel hindasid tooteid toiduainetööstuste, teadusasutuste ja -laborite erialaspetsialistidest koosnevad ekspertkomisjonid, kes on saanud hindamise läbiviimiseks EPKK poolt vastava koolituse. Toodete hindamine toimub objektiivsete kriteeriumide alusel, ekspertide isiklikud maitse-eelistused arvesse ei lähe. Objektiivsuse tagamiseks hindavad eksperdid tooteid anonüümselt, ilma et nad teaksid konkreetse toote valmistajat ja kaubamärki.

Lisaks uute toodete hindamisele tegid eksperdid ka juba kvaliteedimärke kandvatele toodetele järelhindamist. Sellel hindamisel osales kokku 30 toodet kõigist tootegruppidest ja kõik need tooted vastasid jätkuvalt kvaliteedimärgi kandmise nõuetele.

Tänavu märgikandmise õiguse saanud toode võib seda kanda 31. detsembrini 2018, seejärel on võimalik litsentsilepingut pikendada, kui toode vastab jätkuvalt esitatud nõuetele.

Eesti Põllumajandus-Kaubanduskoda on toidukvaliteedimärke välja andnud 1998. aastast alates, selle aja jooksul on kvaliteedimärgi saanud tuhandeid tooteid.

 

Tunnustatud Eesti Maitse banner

 

 

 

 

Tunnustatud Eesti Maitse päritolu- ja kvaliteedimärgiga uued tooted

Indrek Kutser FIE
Hiiumaa mesi
Hiiumaa kreemjas mesi – väga hea, ekspertide lemmik
Hiiumaa kanarbiku mesi

Polven Foods OÜ
Majonees „Lemmik Oliivi provansaal“

Tõnu Oksa Marjamaa talu FIE
Külmutatud maasika toormoos
Külmutatud vaarika-mustsõstra toormoos
Külmutatud maasika toormoos punaste sõstardega
Külmutatud maasika toormoos metsmaasikatega
Külmutatud õuna-maasika toormoos pohladega
Külmutatud maasika toormoos
Rabarberi-maasikamahl vähese suhkruga

DGM Shipping AS, Briis
Puhastatud praetud kilu

Dava Foods Estonia AS
Hiidmunad XL10
Kollased munad M10
Peremunad M6, M10, M18
Suured munad L6, L10
Tervisemunad M8, M10

Cristella VT OÜ
Vaarikasaiake

Eesti Leivatööstus OÜ
Eesti 100 Uudseleib

Eesti Pagar AS
Täisterasepik

Leibur AS
Rukkipala

RemedyWay OÜ
Toortatrakliid
Mahe kanepikrõps

Tartu Mill AS
Täisteranisujahu

Eelmine luguIlmus värske Põllumehe Teataja
Järgmine luguKoostatakse Eesti põllumajanduse ja toidusektori ekspordi edendamise kava