Lihavaldkond

2018.aastal kasvas Statistikaameti andmetel aasta taguse perioodiga võrrelduna lamba-ja kitseliha toodang 33% ja sealiha toodang 13%, samas vähenes veiseliha toodang 3% võrra. Kogu lihasektori toodangust moodustab sealiha 53%, linnuliha 25% ja veiseliha 20%. Lamba- ja kitseliha moodustavad vaid 1,5% kogu lihatoodangust. Peatunud on sigade arvu vähenemine, stabiliseerunud on liha tarbimine tervikuna. Seoses linnuliha tarbimise kasvuga on muutumas liha tarbimise struktuur, kasvab linnuliha tarbimine, väheneb sea- ja veiseliha tarbimine. Tänu suuremale kasumlikkusele on taastumas lambaliha sektor.

Lihatöötlemisettevõtted ostsid kokku 35980 tonni sealiha, mis aastaga kasvas 15,1%;  8464 tonni veiseliha, langus 3,7% ning 70,5 tonni lambaliha, kasv 20,7%. Lihatööstus moodustab 19% kogu toidutööstuse toodangust, andes 17% kogu toidutööstuse müügitulust (334,2 mln €). Aastaga kasvas müügitulu 4%. Kui toidutööstuse kogukasum oli 2018. aastal 71,7 mln €, siis lihatööstuse osa sellest oli ca 14% ehk 9,6 mln €. Võrreldes 2017. aastaga kasvas lihatööstuse kasum 32% ning lisandväärtus 9%.

Liha ja lihatööstuse toodangu eksport kasvas 2018. aastal märgatavalt. Sealiha eksporditi 2018. aastal 14 mln € väärtuses. Enim kasvas aastaga elusveiste eksport – 32%, moodustades 20,6 mln €, veiseliha eksporditi 3 mln € väärtuses. Lamba- ja kitseliha osakaal 130 tuhat € jäi tagasihoidlikuks. Lihatoodete eksport moodustas 16 mln €, kasvades aastaga 8%.

Andmed: www.agri.ee

VAATA UUDISEID >>

 

Foto: Shutterstock