AP kandidaadid 2018 Maarika ja Sulev Puusepp ehk Uulu mesinikud võitlevad võltsmee vastu

rahvas-on-hakanud-meie-meest-uha-enam-lugu-pidama-on-rahul-sulev-ja-ma-83493427Puusepa mesindustalus Uulus tegeleb pererahvas suure pühendumusega mesindusega ja on pälvinud parima alternatiivtalu tiitli.
“Meil on praegu 160 taru, rohkem ei saagi võtta, sest meil pole palgatöölisi,” teatab perenaine Maarika Puusepp, kes on koos abikaasa Suleviga pidanud mesilasi juba 25 aastat. Eelmisel aastal tunnustas Eestimaa Talupidajate Keskliit Puuseppade peret parima alternatiivtalu tiitliga.
Peremees Sulev selgitab, et mesitarud on 11 kohas laiali rohkem kui 100 km raadiuses, enamik neist Nigula looduskaitsealal.
“Aastate jooksul on karud meie mesitarusid rünnanud mitu korda, nüüd on tarude ümber elektrikarjused ja see on aidanud,” räägib peremees. Suviti on mesinikel tööd varahommikust hilisõhtuni. Peremees sõidab läbi pea 100 kilomeetrit päevas, sest korjeajal tuleb tarudel pidevalt silm peal hoida, raame lisada ja vahetada. Kodutööstuses aga käib kibekiire mee vurritamine, pakendamine, sest rahvas nõuab värsket mett. Abiks on ka peres kasvavad kolm tütart.
Veerandsada aastat mesindust
Maarika ja Sulev Puusepp on kogenud mesinikud, kes on sel alal tegutsenud juba 25 aastat. Sulev alustas mesindusega oma vanemate kõrval. 1993. aastal ostsid Puusepad endise kolhoosi laguneva mesindusehoone Uulus, asudes omaette toimetama. Aastatega on mesila renoveeritud tänapäevaseks tootmiskeskuseks, hoone teisel korrusel elab talupere. Senine elumaja on renoveeritud külalistemajaks, sest pere hakkab pakkuma kodumajutust ja tegelema ka taluturismiga. Tootmishoones on Saksamaalt toodud seadmed, tigupress soetati Soomest.
Kaanetusliinil lõigatakse kärjed lahti, need liiguvad tigupressi alla, kus mesi pressitakse välja, vaha liigub eraldi liinile. Raamid pannakse vurri, kus mesi vurritatakse selitusvanni, läbi mitme vanni selitatakse lõpuks puhas mesi välja.
Pere valmistab lisaks ka meepõhiseid tooteid õietolmu, suira ja piparmündiga. Mee müüb pere Pärnus oma loodustoodete kaupluses Mesilind, samuti laatadel ja Tallinna Lillepaviljonis meepäevadel. Loe edasi Maalehest.

Kandidaadid Maarika ja Sulev Puusepp
Puusepa mesindustalu, Pärnumaa.
Mesindus, 160 mesilasperet Nigula looduskaitsealal ja Pärnumaa metsades. Aastatoodang 5–10 tonni.
Mee ja meetoodete müük oma kaupluses Mesilind Pärnus, turgudel, laatadel.
Nüüdisaegne tootmishoone, seadmed, tehnoloogia.
Töö peretaluna, kaks töötajat.

ANDRES TAMLA, MESi nõuandeteenistuse mesinduse konsulent:
Tublid ja toimekad mesinikud
Puusepa mesindustalul on pikaajalised kogemused, pere jätkab esivanemate traditsioone. Mesilasperede korjealaks on Nigula looduskaitseala piirkond, toodanguks peamiselt kanarbiku- ja metsaõite mesi. Pere loodustoodete kauplusest Mesilind saab ka teiste tublide mesinike head Eesti mett soetada.
Koostöös Eesti Mesinike Liiduga on Maarika Puusepp seisnud mesilaste heaolu eest, osalenud mesinduse ümarlaudadel ja mesindusprogrammi hindamiskomisjonis. Ta on eeskujuks paljudele mesinikele.

 

Eelmine luguTeravilja saagikus jääb pea 40% mullusest väiksemaks
Järgmine luguEesti toidutootjad osalevad Balti riikide suurimal toidumessil Riias